Launching Ceremony Innovation Labs (i-LABS)

IBE, UiTM Shah Alam | 27 Februari 2024 – Majlis perasmian Innovation Labs di Institute of Business Excellence (IBE), Universiti Teknologi MARA (UiTM), dengan kerjasama bersama Universiti of Suffolk, United Kingdom dan Innovation Labs, UK, dengan ini melengkapkan secara rasmi perasmian "Innovation Labs : Business Sustainability".

Majlis perasmian ini berlangsung di lokasi IBE, menandakan satu peristiwa penting dalam pembangunan keusahawanan, inovasi, dan pembangunan mampan dalam konteks pendidikan tinggi. Ia merupakan langkah terdepan ke arah mewujudkan platform yang memungkinkan kolaborasi antarabangsa dalam penyelidikan dan pengembangan keusahawanan serta pemerkasaan mampan dalam bidang perniagaan.

Profesor Ts Dr Mohd Rozi Ahmad, yang mewakili Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi) Profesor Ts. Dr Norazah Abd Rahman, dengan penuh bangga menyampaikan ucapan tahniah kepada Profesor Gurpreet Jagpal, Naib Canselor Perniagaan dan Keusahawanan Pro di Universiti Suffolk, serta Profesor Madya Dr Wan Edura Wan Rashid, Pengarah IBE-UiTM, dalam ucapan beliau semasa majlis pelancaran. Mereka telah mencapai kejayaan yang membanggakan dengan menerima anugerah Program Mobiliti Pelajar berjumlah £29,953.57 (GBP) daripada British Council. Anugerah ini diberikan atas usaha mereka dalam projek bertajuk 'Membina Niaga Hadapan dan Perniagaan Mampan Melalui Pelajar: Pertukaran Budaya Pemimpin Masa Depan'. Kejayaan ini memperlihatkan dedikasi mereka terhadap kerjasama antarabangsa dan perkongsian pengetahuan antara pelajar, yang diharapkan akan membentuk pemimpin masa depan yang berkebolehan global.

Program mobiliti ini mencerminkan komitmen IBE dan universiti rakan kongsi mereka untuk memupuk persefahaman global dan kemahiran keusahawanan dalam kalangan pelajar. Dengan pelaksanaan makmal inovasi baru ini, diharapkan akan memberi kesan positif yang besar dalam memperkukuhkan kelestarian perniagaan dan menggerakkan ekonomi melalui penyelidikan dan inovasi yang berterusan. Makmal inovasi ini menjadi satu platform penting untuk memfasilitasi kolaborasi antarabangsa dalam pemikiran kreatif, penciptaan nilai, dan pembangunan ekosistem perniagaan yang mapan.

CONNECT WITH US

Institute of Business Excellence (IBE)
Kompleks Al-Farabi
Aras 4, Akademik 2